De ontwikkeling van je baby week 13-16

<< Terug naar overzicht

Yes het eerste trimester zit erop. Tijdens het tweede trimester zul je behoorlijk wat verschil gaan merken. De meeste zwangeren zullen zich in het verloop van dit trimester een stuk beter gaan voelen qua energie en misselijkheid. Ook groeit je baby nu snel wat ook te zien is aan je mooie groeiende buik! Lees hieronder alles over de vorderingen in week 13 t/m 16.

Week 13

Je baby is goed aan het groeien en zorgt daadwerkelijk voor volume in je buik. Hij kan nu zichtbaar de baarmoeder omhoog drukken. Handig want nu kan de verloskundige uitwendig de groei van je kleintje monitoren.

Wanneer alles soepel verloopt zal de verloskundige je zwangerschap begeleiden tot aan je bevalling. Je kunt kiezen voor een thuis- of ziekenhuisbevalling. Zijn er complicaties? Dan kan het zijn dat je doorverwezen wordt naar een gynaecoloog. Wanneer dit het geval is zal de bevalling in het ziekenhuis plaats vinden.
Je hormoonhuishouding is erg aan het veranderen. Dit kun je merken aan je emoties. Denk hierbij aan huilbuien, onbegrepen voelen, geen aandacht voor je partner hebben, geen zin in sex. Geen paniek, het hoort er allemaal bij en het is tijdelijk.

Week 14

Er zijn geen zwemvliesjes meer te ontdekken en je baby kan de vingertjes ook echt los van elkaar bewegen. Je kunt zelfs al een duimpje in de mond zien tijdens een echo. Ook is er al een prachtig neusje wat het gezicht helemaal af maakt. Omdat hij nog genoeg ruimte heeft kan hij nog lekker rondzwemmen in het vruchtwater.

Het formaat van je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een gebalde vuist. Als het goed is kun je al echt een groeiende buik ontdekken. De hormonen kunnen ook voor iets minder leuke dingen zorgen zoals een veranderende huid. Denk aan pukkeltjes, vlekjes of een vettige glans. Ook je haar kan erop reageren. Het kan gaan glanzen of juist heel dof worden.

Week 15

De zwemlessen in je vruchtwater zorgen ervoor dat je baby steeds sterker wordt. De spieren worden hierdoor goed ontwikkeld. Hij kan een vuistje maken en de armen en beentjes buigen. Hij kan zijn bovenlip bewegen en slikken. De nieren werken al goed dus hij kan zo nu en dan vruchtwater inslikken om dit weer uit te plassen. Alle ledematen en inwendige organen zijn er maar het kindje is nog niet levensvatbaar. Alles moet nog groeien en doorontwikkelen. Het lijkt heel wat maar eigenlijk is je baby nog maar 11 cm. Nog een hele weg te gaan dus.

Ooit van bandenpijn gehoord? Je baarmoeder hangt los in je buik aan 4 banden. Vanwege het gewicht komt er spanning op de banden te staan, deze gaan trekken aan het buikvlies. Dit zorgt voor bandenpijn.

Week 16

De groei zit er nu goed in. Je baby is nu van 11 naar 15 cm gegaan! De benodigde zuurstof haalt de baby uit jouw bloed. Zelf ademen hoeft dus nog niet. Het lichaampje is bedekt met een dun laagje nesthaar. Dit laat aan het eind van de zwangerschap los. Wanneer je baby vroeg geboren wordt dan kan het zijn dat je nog wat donkere haartjes kunt ontdekken op zijn schoudertjes en gezicht. Het losgelaten haar drijft in het vruchtwater en zal worden ingeslikt door de baby. Dit wordt met de eerste ontlasting uitgepoept. De bekende taaie zwarte meconium.

Waarschijnlijk ga je deze week voor de tweede keer naar de verloskundige. Deze onderzoeken zijn belangrijk om het verloop van de zwangerschap goed te monitoren.

Jij bent waarschijnlijk al een paar kg zwaarder. Qua energie gaat het meestal een stuk beter dan tijdens het eerste trimester. Ook zal je eventuele aanwezige misselijkheid behoorlijk zijn afgenomen.

Kraamzorg de Drie Provincien - De ontwikkeling van je baby week 13-16

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM