Op deze pagina vindt je antwoord op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.
Kraamzorg valt in Nederland onder basisverzekering.
Dit betekent dat elke verzekeraar de voorgeschreven uren kraamzorg vergoedt. Per uur wordt wel een standaard eigen bijdragen gerekend, die je zelf moet betalen als je gebruikt maakt van kraamzorg. In 2024 bedraagt de eigen bijdrage €5,10 per uur.
Het je een aanvullende verzekering?
Dan is de kans groot dat je de eigen bijdrage vergoed krijgt. Ook ander producten en diensten, zoals lactatiekundig advies, worden vaak vergoed. Neem daarom goed je polisvoorwaarden door. Na je aanmelding informeren we je over de precieze gang van zaken.
Veranderen van zorgverzekeraar?
Ieder jaar, kun je tegen het einde van de jaar van zorgverzekeraar veranderen. Als je van zorgverzekeraar gaat veranderen, maar je hebt nog geen nieuwe gegevens, dan kun je je toch al aanmelden voor kraamzorg. Wanneer je nieuwe gegevens bekend zijn, wil je die dan aan ons doorgeven?
Wanneer je baby tot tien dagen na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven, kun je gebruik maken van couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg.
Couveuse nazorg is niet hetzelfde als reguliere kraamzorg. De nazorg van een kraamverzorgende is bedoeld om je op weg te helpen na een spannende en hectische periode. Ze geeft je tips en handvaten voor de verzorging van je kindje thuis. Ondanks dat je misschien in het ziekenhuis al heel veel zelf deed en hebt geleerd, is het thuis toch weer eventjes wennen.
Wat vergoed je zorgverzekeraar?
Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar wat er wordt vergoed en ook wat voor verzekering je hebt afgesloten. Wanneer je alleen de basisverzekering hebt, wordt de couveuse nazorg niet vergoed.
Neem voordat je thuiskomt, contact op met je zorgverzekeraar hoe het precies zit met de vergoeding van nazorg.
Wanneer je contact opneemt met hun, dan is het volgende van belang:
Bedverhogers en een ondersteek zijn van die hulpmiddelen die van pas kunnen komen tijdens de kraamweek. Je bed moet namelijk 80 cm hoog zijn, gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van je matras. Je kunt je bed verhogen met bedverhogers, die ook wel klossen worden genoemd. Ook een rugsteun of een douchekrukje zijn soms handig om achter de hand te hebben. Vanaf 37 weken moet je bed hoog staan, omdat je vanaf dan thuis zou mogen bevallen.
Deze middelen zijn gratis te lenen, want ze worden vergoed vanuit de basisverzekering (een verstelbaar bed wordt alleen vergoed op medische indicatie). Tijdens de intake geven onze kraamverzorgenden jou de informatie die je nodig hebt. Je kan informeren bij je zorgverzekeraar of hulpmiddelen lenen bij de thuiszorgwinkel medipoint. Deze brengen en halen de hulpmiddelen.
In het kader van de Arbowet dient de omgeving van de kraamverzorgende aan bepaald eisen te voldoen. Op deze manier is het werk voor een kraamverzorgende minder belastend. Het kraamgezin is verplicht invulling te geven aan de gestelde eisen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste regels die de Arbowet stelt aan de werkomgeving van de kraamverzorgende. Let op; dit zijn niet onze regels maar de regels van de Arbowet. Wij zij verplicht de Arbowet te volgen.
1. Het is noodzakelijk om uiterlijk bij 37 weken zwangerschap een verhoogd bed aanwezig te hebben.
De hoogte van het bed moet 80 cm zijn, gerekend van de grond tot aan de bovenkant van het matras. Verhogen kan door middel van het lenen van bijvoorbeeld bedklossen. Voor het leveren van deze producten kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar of met de thuiszorgwinkel Medipoint
2. De aankleedtafel is minimaal 90 cm hoog en voldoende diep (min 70 cm).
3. Het badje is voldoend hoog geplaatst om rechtopstaand te kunnen wassen.
4. Er is stromend water op de verdieping waar moeder en kind verzorgd worden.
5. De werkomgeving is veilig.
Zowel m.b.t. het huis zelf (trapleuningen!) als bij de aanwezige elektrische apparaten. Op deze manier kan de kraamverzorgende veilig en goed werken bij het verlenen van de kraamzorg en loopt zij geen onnodig risico met het bijvoorbeeld naar beneden lopen met uw kindje op de arm.
6. Er zijn afdoende schoonmaakmiddelen aanwezig voor alle hygiënetaken in het huishouden
(o.a. allesreiniger, afwasmiddel en toiletreiniger).
7. Er zijn afdoende schoonmaakartikelen aanwezig voor alle hygiënetaken in het huishouden
(o.a. emmers, sopdoeken, stofdoeken, schuursponsjes, toiletborstel, dweil, bezem en vloertrekker)
8. De kraamverzorgende heeft recht op een rookvrije werkplek.
9. De kraamverzorgenden zijn niet opgeleid en bevoegd tot het verstrekken van medicatie aan de cliënt. Gedurende de gehele kraamperiode valt het voorschrijven en/of gebruik van medicatie, door de cliënt, onder de verantwoordelijkheid van de verloskundige.
Tijdens de kraamtijd kan je rekenen op de volledige ondersteuning en begeleiding van onze kraamverzorgenden. Dankzij de regelmatige bijscholingen zijn zij heel goed in staat begeleiding te geven bij borstvoeding.
Een lactatiekundige is een borstvoedingsspecialist. Soms heb je vragen of loop je ergens tegenaan, een lactatiekundige kan je hierin begeleiden. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossingen die passend zijn binnen jouw gezin, om weer plezier te kunnen beleven aan het voeden.
Een lactatiekundige kan jou ondersteunen in allerlei situaties waaronder:
• Behoefte aan informatie (kan ook tijdens de zwangerschap)
• Pijn bij het voeden
• Te veel of te weinig melk
• Onvoldoende groei van je baby
• Onrustige baby/veel huilen
• Ziekte of handicap bij moeder of kind
• Te vroeg geboren
• Spugen en darmkramp
• Borstontsteking
• Spruw
• Kolven en werken
• Medicijnen/ operatie tijdens borstvoeding
• Flesvoeding (overgang borst naar fles of bij problemen om uit de fles te drinken)
• En nog veel meer….
Het consultatiebureau is er niet alleen voor jouw baby, maar zeker ook voor jou! Op de laatste kraamzorg dag vult onze kraamverzorgende de wijkoverdracht in die ze vervolgens naar het consultatiebureau stuurt.
Na de geboorte van je kindje, komt in de 1e week het screenteam thuis voor de hielprik en de gehoortest. In de 2e week komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. Als je kindje ongeveer een maand oud is, kom je met je kind regelmatig op bezoek op het consultatiebureau. Het consultatiebureau houdt een dossier bij van je kindje en uiteraard is er ruimte voor het stellen van je vragen.
Bij het consultatiebureau werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die de groei en ontwikkeling van je kind volgen. Bij hen kan je terecht met al je vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien van kinderen tot 23 jaar.