Mijn baby heeft spruw

<< Terug naar overzicht

Spruw, je hebt er vast wel eens van gehoord. Spruw is een veelvoorkomende schimmelinfectie. Hij wordt ook wel orale candidiasis genoemd en wordt veroorzaakt door de overgroei van de gist Candida albicans in de mond. Het komt vaak voor bij baby’s, daar zal je het waarschijnlijk ook van kennen. Het kan echter ook bij volwassenen voorkomen, vooral wanneer er een verzwakt immuunsysteem is. In dit blog lees je over de symptomen en de behandeling.

Symptomen spruw

De symptomen van spruw bij een baby kunnen zijn:
1. Witte, romige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Deze vlekken kunnen eruitzien als melkresten, maar kunnen niet worden weggeveegd.
2. Geïrriteerde en rode huid rond de mond van de baby.
3. Pijn of ongemak tijdens het voeden, waardoor de baby prikkelbaar kan zijn.

Behandeling van spruw

Om spruw bij je baby te behandelen, kun je de volgende stappen ondernemen:
1. Raadpleeg een arts: Als je vermoedt dat je baby spruw heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een arts kan de diagnose bevestigen en de juiste behandeling voorschrijven.
2. Antischimmelmedicatie: Meestal zal de arts een antischimmelmedicatie voorschrijven, zoals een oraal antischimmelgeneesmiddel in de vorm van een gel of een mondspoeling. Volg nauwgezet de instructies van de arts met betrekking tot de dosering en de duur van de behandeling.
3. Hygiëne: Zorg voor goede hygiëne om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. Reinig fopspenen, flessen, speelgoed en andere objecten die in contact komen met de mond van de baby grondig. Was je handen regelmatig, vooral voor en na het aanraken van de mond van de baby.
4. Borstvoeding (indien van toepassing): Als je borstvoeding geeft en je baby spruw heeft, kan het nodig zijn om ook je tepels te behandelen om herinfectie te voorkomen. Je kunt een antischimmelzalf of -crème op je tepels aanbrengen volgens de instructies van de arts.

Het is belangrijk om de behandeling zoals voorgeschreven door de arts te volgen en indien nodig opvolgafspraken te maken. Als de symptomen aanhouden of verergeren, neem dan contact op met de arts voor verdere evaluatie en behandeling.

Hoelang duurt de infectie

De duur van spruw bij een baby kan variëren, maar in de meeste gevallen duurt de infectie ongeveer 1 tot 2 weken. Met de juiste behandeling zal de spruw geleidelijk afnemen en verdwijnen. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicatie zoals voorgeschreven door de arts te blijven gebruiken, zelfs als de symptomen lijken te verbeteren, om ervoor te zorgen dat de schimmel volledig wordt geëlimineerd. Het is  nooit leuk wanneer je kleintje ergens last van heeft, maar gelukkig gaat ook dit weer over en kan je baby weer vrolijk lachen.

Kraamzorg de Drie Provincien - Mijn baby heeft spruw

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM