Striae, wat is het en hoe verminder je de klachten

<< Terug naar overzicht

Striae, iets waar wij vrouwen niet op zitten te wachten. Helaas zijn zwangere buiken vaak gevoelig voor deze vervelende scheurtjes. Waardoor ontstaat het, kun je er iets tegen doen en hoe kun je striae verminderen? Wij gingen op onderzoek uit.

Wat is striae

Striae zijn kleine onderhuidse scheurtjes van enkele millimeters. Deze zitten in je onderhuidse bindweefsel en zijn van buitenaf zichtbaar. De scheurtjes ontstaan wanneer je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Het abnormale rekken van de huid zorgt ervoor dat de huidstructuur van collageen en elastine wordt afgebroken of scheurt. In bepaalde periodes ben je hier dus extra kwetsbaar voor. Denk aan de snelle groei in je pubertijd, bij zwaar overgewicht maar ook tijdens de zwangerschap met een snel groeiende buik.
De striae verschijnt niet alleen op de buik maar kan bijvoorbeeld ook op de borsten en de benen verschijnen. Wanneer ze verschijnen zijn ze vaak rood, roze of paars. Na verloop van tijd verdwijnt meestal de kleur en worden ze meer je huidskleur en zijn dus minder zichtbaar.

Komt het veel voor?

Ja, je bent zeker niet de enige. Striae komt voor bij zo’n 70% van de zwangeren. Wanneer striae in je familie voorkomt dan is de kans dat jij het ook krijgt groter. Het is namelijk ook erfelijk bepaald. Heel vervelend maar daardoor kun je je wel vooraf voorbereiden om je huid zo optimaal mogelijk te houden om het leed iets te beperken.
Sommige mensen worden zelfs geboren met striae. Heb je al last van striae? In dat geval maakt de zwangerschap het soms nog een stukje erger.

Wat kun je er tegen doen

Nu het belangrijkste stukje, wat kun je er tegen doen. 100 % voorkomen is helaas nooit mogelijk maar je kunt wel je huid zo optimaal mogelijk verzorgen.

De oplossing hiervoor is het soepel houden van je huid.

* Dit kun je doen door te smeren met een zwangerschapsolie. Denk daarbij aan een goede massage. Laat dit regelmatig doen bijvoorbeeld door je partner. Een bindweefselmassage is een diepliggende massage die gericht is op het onderhuidse bindweefsel deze is het meest perfect hiervoor.
* Een fijne scrub kan de huid ook soepel en zacht houden.
* Eet gezond. Iets wat je sowieso moet doen maar een goede portie antioxidanten doen ook wonderen voor je huid.
* Zorg dat je voldoende drinkt. Ook vocht houdt je huid elastisch en het is altijd een goede gewoonte om je vochtpeil op orde te houden.
* Er zijn verschillende crèmes en oliën op de markt die claimen de striae minder zichtbaar te maken.

Het helemaal voorkomen en daarna wegkrijgen is helaas niet mogelijk. Wel zijn er dus manieren om de huid voor te bereiden en te behandelen. Genen en een stukje geluk zorgen voor de rest. Het belangrijkste is de wetenschap dat je zeker niet de eerste en de laatste bent met striae en het een doodnormaal verschijnsel is. Dus wees er trots op! Je lichaam heeft tenslotte wel een prestatie van topniveau geleverd met een kleintje als resultaat.

Kraamzorg de Drie Provincien - Striae, wat is het en hoe verminder je de klachten

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM