Je kunt ervoor kiezen om tijdens je zwangerschap een vlokkentest te laten afnemen.
Maar wat is een vlokkentest precies en wanneer wordt deze uitgevoerd? In dit blog gaan we dieper in op deze test en wat het betekent voor jou als moeder.
Een vlokkentest is een prenatale test waarbij er stukjes weefsel worden afgenomen van de placenta. Deze test wordt meestal uitgevoerd tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap. Het doel van deze test is om eventuele chromosomale afwijkingen of genetische aandoeningen bij de baby op te sporen.
De vlokkentests worden op twee verschillende manieren afgenomen. Ben je rond de 11 weken zwanger dan neemt de gynaecoloog een stukje weefsel uit je placenta. Dit weefsel lijkt op vlokken, vandaar de naam vlokkentest.
Ben je nu langer dan 16 weken zwanger dan wordt er meestal een vruchtwaterpunctie genomen.
Met beide onderzoeken kunnen aangeboren afwijkingen worden opgespoord.
Een vlokkentest wordt meestal uitgevoerd bij vrouwen die verhoogd risico lopen op een kind met chromosomale afwijkingen of genetische aandoeningen. Dit risico kan bijvoorbeeld verhoogd zijn als er in de familie al eerder kinderen zijn geboren met een afwijking of als er sprake is van bepaalde erfelijke ziektes.
Ook vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, hebben een verhoogd risico op chromosomale afwijkingen bij hun baby. Dit komt omdat de eicellen van oudere vrouwen meer kans hebben om afwijkingen te vertonen.
Ook vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad of bij wie er een afwijking tijdens de echo is gezien.
Voordat de test wordt uitgevoerd, zal er eerst een uitgebreid gesprek plaatsvinden met jou en je partner. Hierbij wordt besproken wat de test inhoudt, wat de consequenties kunnen zijn en wat jullie wensen zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over deze beslissing, aangezien het resultaat grote impact kan hebben op jullie leven en dat van jullie kindje.
De soort test die wordt afgenomen hangt af van de aantal weken zwangerschap zoals hierboven te lezen is.
Na afloop van de test kun je nog last hebben van lichte krampen en bloedverlies. Het is daarom belangrijk om rustig aan te doen na het ondergaan van deze test.
Hoewel een vlokkentest relatief veilig is, zijn er wel enkele risico’s verbonden aan deze test. Zo kan er tijdens de test een bloeding ontstaan of kan er een infectie optreden. Ook is er een kleine kans op het verliezen van de zwangerschap na het ondergaan van deze test.
Daarnaast kan de uitslag van de test voor veel stress en onzekerheid zorgen bij jullie als ouders. Als uit de test blijkt dat jullie kindje een afwijking heeft of lijdt aan een genetische aandoening, kan dit grote impact hebben op jullie leven en dat van jullie kindje.
Na afloop van de vlokkentest zal het weefsel worden onderzocht in het laboratorium. De uitslag van deze test is meestal binnen twee weken bekend. Als uit de test blijkt dat jullie kindje een afwijking heeft of lijdt aan een genetische aandoening, zal er samen met jullie gekeken worden naar eventuele vervolgstappen.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle afwijkingen met behulp van deze test kunnen worden opgespoord. Sommige aandoeningen komen pas later in de zwangerschap of zelfs na de geboorte aan het licht.
Als je twijfelt of een vlokkentest iets voor jullie is, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken en eventuele vragen beantwoorden die je nog hebt.