Je voelt je anders, je borsten zijn gevoeliger, ongesteldheid blijft uit…je weet het zeker. Je bent zwanger! Nu alleen nog even de bevestiging dus je haalt snel een zwangerschapstest bij de drogist. Maar vanaf wanneer kun je nu het beste testen en welke test moet je gebruiken?
Wij helpen je met het maken van de juiste keuze.
Om een positieve test te kunnen krijgen moet je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaken. Dit hormoon heeft een signaalfunctie en zorgt ervoor dat lichaamscellen en organen weten dat er iets moet gebeuren. Dit hormoon is terug te vinden in je urine vandaar dat het testen vrij gemakkelijk is.
Zodra je minimaal 1 dag overtijd bent (dus ongesteld had moeten worden) kun je de test doen. Deze is betrouwbaarder dan een vroege test. Deze zijn er namelijk ook. Je kunt dan een paar dagen eerder al testen. Wil je meer zeker zijn van je zaak? Wacht dan nog even een paar dagen en wacht tot je echt overtijd bent.
Heeft eerder testen zin? Nee omdat dan het hormoon nog te weinig te vinden is in je urine. De test zal dan ook waarschijnlijk negatief uitpakken.
Alle testen werken hetzelfde. Ze hebben een stripje wat je in je urine kan dippen. Je urine kun je bijvoorbeeld opvangen in een bekertje en hang hier even het stripje van de test in.
Binnen een paar minuten zal er in ieder geval 1 streepje verschijnen. Dit is je controle streepje. Zo weet je dat je de test goed gedaan hebt. Ben je zwanger? Dan zal er nog een streepje verschijnen. Dit kan een apart streepje zijn of het enkele streepje verandert in een plusje.
Twijfel je omdat het streepje of de streepjes wat vaag zijn dan kun je of een tweede test meteen doen of even een paar dagen later nog een keer. Het kan zijn dat het HCG-hormoon nog niet genoeg in je urine te vinden is.
Gebruik het liefste ochtendurine voor de test. Dit bevat de grootste hoeveelheid HCG. Ben je later op de dag dan is dit natuurlijk ook mogelijk maar vooral wanneer je een vroege zwangerschapstest doet is de ochtendurine het beste.
In de ochtend de test doen heeft nog meer voordelen namelijk dat je nog niet zoveel gedronken hebt. Van veel drinken moet je veel plassen dus wordt je urine verdund wat de hoeveelheid HCG kan verminderen.
Tegenwoordig zijn de testen voor 99% betrouwbaar. 100% is nooit te garanderen. Wil je een 100% garantie dan moet je naar de huisarts voor een bloedtest of naar de verloskundige voor een echo.
In principe kun je er dus vanuit gaan dat de testresultaten kloppen. Is het dan mogelijk dat een positieve uitslag niet klopt? Ja, bij een paar uitzonderingen kan dit zo zijn.
Denk aan een niet goed uitgevoerde test maar ook medicijngebruik. Wanneer je bijv. medicijnen gebruikt die je vruchtbaarheid moeten vergroten dan kan de hoeveelheid HCG hoger zijn dan normaal.
Ook bij een afgebroken zwangerschap na abortus of miskraam is het hormoon nog lang in je systeem te vinden en zul je nog een aantal weken positief testen.
Ook foutief gebruik en niet tijdig aflezen kunnen voor onduidelijke uitslagen zorgen.
Test je negatief? Deze uitslag kan heel soms ook niet kloppen. Het kan zijn dat je te vroeg bent met testen, de test niet goed uitgevoerd hebt of te veel gedronken hebt waardoor de urine te weinig hormoon bevat.