Wanneer leert mijn baby om te zitten

<< Terug naar overzicht

Het kunnen zitten is weer een klein mijlpaaltje in de ontwikkeling van je baby. Wanneer kunnen de meeste baby’s nu zitten en wat kun je doen om ze hierbij te helpen? Je leest er alles over in onderstaand blog.

Wanneer leert je baby zitten?

Baby’s leren meestal vanaf 6 à 7 maanden oud hoe ze zelfstandig kunnen zitten. Dit is echter slechts een gemiddelde leeftijd en sommige baby’s kunnen eerder of later beginnen dit stukje ontwikkeling. Sommige kinderartsen zijn van mening dat kinderen al op 4 maanden oud kunnen beginnen met het oefenen van het rechtop zitten als ze genoeg steun hebben.

Wat kun je doen om je baby te helpen bij het leren zitten?

Er zijn verschillende dingen die jij als ouder kunt doen om je baby te helpen bij het leren zitten:
1. Tummy time
Tummy time is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby en het kan ook helpen bij het leren zitten. Leg de baby op zijn buik en stimuleer hem om zijn hoofd op te tillen en naar de omgeving te kijken. Deze oefening helpt je baby om de nekspieren te versterken, wat later van pas komt bij het zitten.
2. Steun geven
Je kunt je baby ondersteunen door een hand achter hun rug te houden terwijl ze rechtop zitten. Zo leren ze hoe ze hun evenwicht kunnen houden.
3. Speelgoed gebruiken
Gebruik speelgoed als motivatie voor je baby om rechtop te blijven zitten. Als ze iets willen pakken wat net buiten hun bereik ligt, moeten ze zichzelf in een rechtopstaande positie duwen.
4. Laat je kind experimenteren
Je zult merken dat je baby zelf ook gaat proberen om zich in een andere houding te krijgen. Dit doen ze door te draaien. Van buik naar rug en terug kennen ze al, maar nu gaan ze ook op de zij, en proberen ze andere houdingen uit.

Wat moet je weten over deze fase van de ontwikkeling?

Je baby hoeft niet alles in één keer te kennen. Je kunt ook merken dat ze even een terugval krijgen, bijvoorbeeld wanneer ze beginnen met kruipen. Het komt vanzelf en bij de ene gaat het sneller dan bij de ander.
Zorg ervoor dat de omgeving waarin je baby traint, veilig is. Plaats bijvoorbeeld kussens of dekens rondom je kind om te voorkomen dat ze zich bezeren als ze omvallen.
Heb verder geduld. Het komt allemaal uiteindelijk maar laat het ze op hun eigen tempo doen en ontdekken. Natuurlijk kun je ze erbij helpen met bovenstaande tips maar laat je niet leiden door andere kinderen die verder zijn in de ontwikkeling.

Als ouder wil je het beste voor je kind en hen helpen bij elke fase van hun ontwikkeling. Leren zitten is een belangrijke mijlpaal in het leven van je baby, maar maak je geen zorgen als je kind niet precies op schema loopt. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en met de juiste oefeningen, aanmoediging en geduld zal je baby uiteindelijk leren hoe hij/zij moet gaan zitten.

 

Meer interessante blogs lezen? Lees bijvoorbeeld deze over hoe te spelen met je baby.

Kraamzorg de Drie Provincien - Wanneer leert mijn baby om te zitten

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM