Baby en een koortslip, een gevaarlijke combinatie

<< Terug naar overzicht

Veel van ons hebben er wel eens een gehad, een koortslip. Erg vervelend en soms zelfs pijnlijk. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Een vervelend iets, maar wist je dat het voor baby’s heel gevaarlijk kan zijn?

Wat is een koortslip

Een koortslip wordt dus veroorzaakt door een herpesvirus. De infectie bevindt zich op of in de buurt van de lippen.

Het begint als een plekje wat jeukt en branderig aanvoelt. Kort daarna zal de huid opzwellen en kleine blaasjes vertonen. Deze blaasjes drogen weer op en vormen korstjes. Dit proces duurt een dag of 10.
Ben je eenmaal drager van het virus dan kan een koortslip vaker voorkomen. Vooral bij verminderde weerstand, blootstelling aan de zon en koorts zijn triggers.

Is een koortslip besmettelijk?

Ja, dit virus is erg besmettelijk zoals vele virussen dat zijn. Het virus kan overgebracht worden door zoenen of ander lichaamscontact. Hieronder valt dus ook bijvoorbeeld het drinken uit eenzelfde glas en het delen van lipstick/make-up. Voor volwassenen is het niet gevaarlijk alleen erg vervelend, maar voor een baby is het een ander verhaal.

Het gevaar voor je baby

Een baby heeft nog niet een volledig ontwikkeld afweersysteem. Nu denk je wat zal een kleine koortslip nu voor effect hebben? Helaas kan het zeer grote gevolgen hebben. Wanneer je de baby besmet met het herpesvirus lopen ze de kans op het krijgen van een hersenvliesontsteking of ontsteking van het hersenweefsel. Deze ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat de baby op latere leeftijd er veel nare gevolgen van kan ondervinden. Dit kan variëren van epilepsie tot ernstige achterstand in de ontwikkeling. In het ergste geval kan het leiden tot een dodelijke afloop.

Heb je dus last van een koortslip? Blijf gewoon even uit de buurt van een pasgeboren baby en sla de kraamvisite even over.
Ben je de ouder van de baby? Zorg dan voor extra hygiëne. Even geen lieve kusjes geven, maar draag liever een paar dagen een mondkapje. Was veel je handen want onbewust raak je je mond toch veel aan.
Laat gaan gebruikte glazen, bestek e.d. staan en was het meteen af.

Geef je borstvoeding? Dit hoeft geen probleem te zijn, maar blijf je tepels en tepelhof wel controleren op blaasjes. Het is namelijk mogelijk dat het virus zich daar naartoe verspreid.

 

Misschien vind je dit artikel ook interessant: Mijn baby is verkouden

Kraamzorg de Drie Provincien - Baby en een koortslip, een gevaarlijke combinatie

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM