De eerste tandjes

<< Terug naar overzicht

Zo tussen de 4 en 7 maanden maakt je baby weer een bijzondere ontwikkeling door, er verschijnen tandjes! En dat zal je weten ook. Vaak heeft je baby hier wel een beetje last van. Om het zo comfortabel mogelijk te maken hebben wij een aantal tips.

Het doorkomen van de tandjes

Vooral de eerste tandjes en kiesjes geven de meeste klachten bij je kleintje. Er ontstaat veel druk op het tandvlees door de harde randen van de tandjes. Dit is erg gevoelig en is iets waar je baby niet aan gewend is.

Vaak begin je te merken dat er iets aan de hand is omdat het gedrag van je baby verandert. Ze worden meer hangerig, wrijven over hun wang en slapen en drinken slecht.

Wanneer je dan een bobbeltje op het tandvlees ontdekt weet je hoe ver het is… een doorkomend tandje.

Andere kenmerken kunnen zijn het kwijlen, de kauw- en bijtbehoefte, het hebben van koorts en diarree.

Klachten verlichten

Gelukkig zijn er middeltjes die de klachten kunnen verlichten.

* Een bijtring.

Een bijtring is speciaal gemaakt voor de tandjes. Ze zijn van een zacht siliconen materiaal wat de mond niet beschadigd maar waar je kindje wel een prettige druk op kan uitoefenen. Het helpt om het tandvlees zacht te houden zodat het tandje sneller doorkomt.

Sommige ringen kun je ook even in de koelkast leggen. De kou verdoofd de mond dan enigszins wat pijn verlichtend werkt.

* Verzorging huid

Omdat je kleintje de neiging heeft veel te gaan kwijlen is het goed om de huid daarvoor te beschermen. Smeer deze lekker in met vette crème om uitdroging en schraalheid te voorkomen.

* Massage

Je zult merken wanneer je je vinger in het mondje van je baby stopt dat hij er waarschijnlijk hard op gaat kauwen. Door met je vinger de plek van het doorkomende tandje te masseren help je ook met het doorkomen van de tand. Je kunt dit ook met bijvoorbeeld een klein lepeltje doen dat je even in de koelkast hebt gehad.

* Koud eten en drinken

Het drinken van koud water kan heel fijn zijn. Ook zijn er spenen waar je gekoeld eten in kunt stoppen zoals een beetje gepureerd fruit. Maak eten ook niet te warm want daar is de mond nu even extra gevoelig voor.

* Pijnstillende medicijnen

Wanneer je kindje er echt ellendig onder is kan een paracetamol zetpil wonderen doen. Gebruik hiervoor de speciale babyparacetamol en hou je aan de aanbevolen dossering. Ook zijn er de Dentinox druppeltjes. Deze kun je aanbrengen op de pijnlijke plek en verdoven deze.

De juiste tandenborstel en tandpasta

Wanneer het tandje er door is mag je meteen beginnen met poetsen. Het is blootgesteld aan alle voedingsmiddelen en zuurstof en heeft meteen verzorging nodig. De glazuurlaag is nog niet uitgehard dus ze zijn extra kwetsbaar.

Je hebt speciale zachte baby tandenborstels en bijpassende tandpasta. Gebruik dit meteen consequent elke dag minimaal 2 keer.

Niet alle baby’s hebben evenveel last. Bij sommige merk je alleen bij het doorkomen van de eerste tandjes, anderen hebben het bij alle tanden of juist helemaal niet.

Heb vooral veel geduld. Je baby kan zich echt even niet lekker voelen en heeft tijd nodig om dit door te komen. Aan alles komt een eind.

Kraamzorg de Drie Provincien - De eerste tandjes

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM