De Rapley-methode: Een vrolijke introductie tot vaste voeding

<< Terug naar overzicht

Zijn jullie ouders klaar om samen met jullie kleintje een spannende nieuwe fase in te duiken? We hebben het over de introductie van vaste voeding! En nee, we gaan het niet hebben over gepureerde worteltjes of rijstebrij. Vandaag introduceren we de Rapley-methode – een manier van eten die niet alleen leuk is voor je baby, maar ook nog eens supergezond!

Wat is de Rapley-methode precies?

In tegenstelling tot traditionele methodes waarbij baby’s beginnen met gladde puree en papjes, gaat de Rapley-methode uit van zelfstandig eten. Dat klopt, je geeft je kleine avonturier stukken echt voedsel die groot genoeg zijn om vast te houden, maar zacht genoeg om veilig op te kunnen kauwen. Het idee is dat baby’s zelf ontdekken hoe ze moeten kauwen, proeven en slikken. Een hele nieuwe fase voor ze dus.

Hoe pas je de Rapley-methode toe?

  1. Kies het juiste moment: Begin rond de leeftijd van 6 maanden, als je baby rechtop kan zitten en interesse toont in wat jij eet.
  2. Selecteer geschikt voedsel: Denk aan zachte groenten en fruit in handzame stukken. Vermijd harde, ronde dingen zoals druiven of noten.
  3. Wees geduldig: Dit is een leerproces voor jou én je kindje. Stress niet als er meer op de grond belandt dan in het mondje.

Tips voor een succesvolle start

  • Zorg dat je baby altijd onder toezicht eet.
  • Bied verschillende soorten voedsel aan om smaken te verkennen.
  • Vermijd toegevoegd zout en suiker; puur natuur is het beste!
  • Wees niet bang voor rommel; dat hoort bij het leerproces.

Geschikte Leeftijd voor de Rapley-methode

Rond 6 maanden oud zijn baby’s vaak klaar voor deze spannende stap. Kijk goed naar signalen van je kind: kan hij/zij goed rechtop zitten? Is er interesse in jouw bord? Dan is het tijd om te beginnen!

Onthoud dat elke baby uniek is; sommigen pakken dit sneller op dan anderen. De ene zal ook nog wat meer kieskeurig zijn dan de ander, maar ook dit is niet erg. Haak niet meteen af met een product wanneer ze het de eerste keer niet lekker vinden, maar probeer het gerust regelmatig nog een keer. De smaakpupillen zijn nog vol in ontwikkeling dus het kan goed zijn dat het eten de volgende keer wel in de smaak valt.

 

Kraamzorg de Drie Provincien - De Rapley-methode: Een vrolijke introductie tot vaste voeding

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM