Maak je huis babyproof

<< Terug naar overzicht

Wanneer je baby pasgeboren is wil je niets liever dan het de hele dag lekker knuffelen. Tussendoor kan je baby de rust vinden in bijvoorbeeld de box. Er komt alleen een moment dat ze ineens kunnen kruipen, zich op kunnen trekken en later lopen. Ineens gaat er een wereld voor ze open, is alles lekker om in de mond te stoppen, proberen ze de vingertjes in onmogelijke objecten te proppen en is alles binnen handbereik de klos. Kortom voordat het zo ver is, is het tijd om je huis babyproof te gaan maken. In dit blog lees je een aantal tips hiervoor.

Losliggende snoeren en stopcontacten

Dit zijn heerlijke objecten om aan te trekken en van alles in de gaatjes te willen stoppen. Dit is uiteraard erg gevaarlijk omdat ze hiervan een beste schok kunnen krijgen. Ook is het trekken aan losse snoeren gevaarlijk omdat daardoor o.a. dingen om kunnen vallen.

Maak je snoeren vast aan de muur door ze bijvoorbeeld achter een plint te verwerken, verstop losse stekkerdozen in kastjes die op slot kunnen.

Voor stopcontacten gebruik je enkele beschermers die je er zo in kunt vastplakken met een plakstripje. Hierdoor verdwijnen de gaatjes uit het zicht. Om het stopcontact nog te kunnen gebruiken schuif je met de stekker de gaatjes weer tevoorschijn door het kleine draaimechanisme wat erin zit.

De trap babyproof maken

Voor de trap bevestig je een traphekje. Dit doe je zowel bovenaan als onderaan. Doe deze consequent op slot want voordat je het weet tijgeren ze uit hun ledikantje en staan ze ineens op de overloop. Leer je kindje, als ze daar aan toe zijn, ook hoe ze veilig de trap op en af kunnen. Mocht het je wel een keer ontkomen dan kunnen ze zich in ieder geval veilig bewegen.

Deuren en scherpe hoeken

Deuren zijn heerlijk om open en dicht te doen maar ook ideaal om je vingertjes tussen te krijgen. Dit kan erg zeer doen natuurlijk. Gebruik op kleine kastdeuren daarom blokkeerders. Deze maak je zelf simpel open maar je kleintje lukt dit niet snel. Bij grote deuren kun je denken aan foamrollers die je bovenop de deur klemt. Zo kan de deur niet helemaal dicht.
Heb je tafels met puntige hoeken dan kun je er aan denken om hoekbeschermers te gaan gebruiken. Dit geldt ook bij kastjes e.d. Ze kunnen hier snel met hun hoofdje tegenaan komen.

Losse spulletjes binnen handbereik aan de kant

Het spreekt waarschijnlijk voor zich maar berg los slingerende spulletjes op. Je baby krijgt de fase dat echt alles in de mond moet en zo kunnen ze gemakkelijk stikken in kleine voorwerpen. Ze trekken zo het tafelkleed van tafel, grijpen alles vast wat binnen handbereik is.

Berg je keukenspullen goed op, je badkamerproducten in de hoogte en plaats geen toiletreiniger op de grond. Zomaar een paar voorbeelden. Het innemen van deze producten is zeer giftig en dient ten alle tijden te worden voorkomen.

Let ook op je keuze in kamerplanten. Sommige zijn zeer giftig. Lees hier meer over in dit blog.

Raambekleding en brandgevaar

Yes je kleintje kan het ook heel goed presteren om bekneld te komen zitten in je raambekleding. Klem tussen de lamellen en dan vooral de touwtjes ertussen. Maar denk ook aan de koordjes voor de bediening. Hang deze ook altijd buiten bereik van je kleintje.

Heb je een gezellige open haard? Zorg dan voor goede afscherming zodat je kleintje niet in de buurt van het vuur kan komen. Zet kaarsjes op hoogte of gebruik kunstkaarsen. Deze worden ook steeds realistischer en zijn even gezellig.

Kan je kindje bij een kraan? Yes ook deze kun je babyproof maken. Vervang deze door een thermostaatkraan. Sowieso handig in bad/douche om te voorkomen dat de handjes ineens enthousiast aan de knoppen gaan draaien.

Naast dat producten giftig kunnen zijn of stikgevaar hebben heb je ook nog met warmte te maken. Dus je glaasje thee, die pan op het vuur of dat gezellige kaarsje. Zorg ervoor dat het buiten handbereik is. Draai de hengsels van de pannen naar achter, gebruik kunstkaarsen en zet je thee op hoogte weg.

Je zult ervan schrikken hoeveel mensen toch elk jaar nog weer met brandwonden door hete thee worden opgenomen in het ziekenhuis. Zorg dat het omhoog staat en dat je niet drinkt met je kindje op schoot.

Uiteraard zijn er nog meer kleine dingen waar je rekening mee kunt houden om echt alles babyproof te maken maar wanneer je bovenstaande toepast ben je al een heel eind!

Kraamzorg de Drie Provincien - Maak je huis babyproof

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM