Spelen met je baby tijdens de eerste maanden

<< Terug naar overzicht

Een pasgeboren baby heeft in principe nog geen speelgoed nodig. Toch is spelen met je baby wel heel erg belangrijk voor de ontwikkeling. Maar wat voor ‘spelletjes’ zou je kunnen doen met zo’n kleintje? Wij geven je een aantal tips.

Oefen de spraak

Het is vanaf het begin af aan al belangrijk om tegen je baby te praten. Hoe meer hij de taal hoort, hoe beter de ontwikkeling zal zijn van de spraak en taal. Lees eens een verhaaltje voor of heb het over de meest simpele dingen zoals wat jullie gaan doen die dag en wat je gaat koken. Het gaat er niet direct om waar je het over hebt als je maar communiceert.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om non-stop te blijven praten, maar het gaat om bewuste interactiemomenten.

Je baby geeft zelf aan wanneer er weer rust gewenst is. Hij zal dan wegkijken of niet reageren.

Spelen om de motoriek en het brein aan het werk te zetten

Wanneer je baby een paar weken oud is zul je merken dat er meer actie begint te komen. Je baby kan bewust lachen bijvoorbeeld. Dit maken knuffelen en gekke bekken trekken spelletjes steeds leuker.

Vanaf ongeveer 3 maanden worden voorwerpen echt in trek. Alles wat beweegt, is heel interessant. Je zult zien dat veel babyspeelgoed gemaakt is in primaire kleuren. Dit omdat je baby hier de voorkeur voor heeft en het ook het beste kan zien.

Dit is vaak ook de tijd dat je ze op een speelkleed met speelboog kunt leggen.

Alles vastpakken wat los en vast zit

Op een gegeven moment merk je dat je kleintje alles goed kan vastpakken. Dit zal ergens rond de 3 maanden zijn. Op dat moment is een rammelaar helemaal geweldig. Het maakt geluid, kan bewogen worden en heeft vaak mooie kleurtjes. Dit staat garant voor veel speelplezier.

Je baby kan zich goed in de box vermaken met een mooie speelboog en een paar stukjes speelgoed. Merk je dat je kindje onrustig wordt, kijk dan eens goed of er niet te veel stimulans is. Je baby kan namelijk ook goed overprikkeld worden en heeft echt zijn rustmomentjes nodig.

Denk er wel om dat je speciaal babyspeelgoed koopt. Dit omdat het anders kleine loskomende onderdelen kan hebben. Dit kan gevaarlijk zijn omdat ze graag spellen in de mond stoppen.

Kraamzorg de Drie Provincien - Spelen met je baby tijdens de eerste maanden

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM