De gehoortest bij je pasgeborene

<< Terug naar overzicht

De gehoortest, ook wel gehoorscreening genoemd, wordt uitgevoerd bij je baby in zijn eerste weken. De test onderzoekt of je baby goed kan horen. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van je kleintje. Het hoe en wat van een gehoortest lees je hieronder.

Waarom wordt de test afgenomen

Goed kunnen horen is voor iedereen uiteraard erg belangrijk. Goed kunnen horen en spreken is, voor het contact met andere mensen, een belangrijk communicatie onderdeel. Je baby zal veel moeten leren en daarbij is goed kunnen communiceren de basis. Het is heel goed vast te stellen met een gehoortest hoe de ontwikkeling van het gehoor momenteel is. Het is belangrijk om dit zo vroeg mogelijk af te nemen om eventuele afwijkingen snel te kunnen constateren want mochten die er zijn dan kan een behandeling ook vroeg beginnen.

Wat doen ze tijdens zo’n gehoortest

Tijdens de test krijgt je baby kleine dopjes in het oor. Dit doet geen pijn en vaak merkt de baby het niet eens. De test duurt een paar minuten. Tijdens de test krijgt je baby hele zachte geluidjes te horen. Als het goed is reageert het oor erop door een eigen geluid terug te zenden naar de dopjes. De dopjes zijn verbonden met een apparaatje wat alles kan meten. De test wordt per oor afgenomen.
Het enige wat er nodig is is dat de baby rustig ligt en dat het stil is in de kamer. Je baby kan ondertussen gewoon doorslapen of rustig bij je liggen. Je hoeft je hier verder niet op voor te bereiden of iets voor te regelen.

Wanneer wordt de test afgenomen

De test wordt in de eerste weken na de geboorte afgenomen. Ben je thuis met je baby dan wordt er een afspraak gemaakt met een medewerker van het consultatiebureau. Deze komt bij je thuis langs. Vaak wordt de test gecombineerd met het afnemen van een hielprik.
Het afnemen van de test is kosteloos. Worden er onregelmatigheden ontdekt, dan wordt je doorgestuurd naar het Audiologisch Centrum voor verder onderzoek. De kosten daarvan worden vergoed door je verzekering.
Mocht je baby een blijvend gehoorverlies hebben dan zal het daarvan helaas niet genezen maar gelukkig zijn er inmiddels veel manieren om slechthorende kinderen te helpen. Denk hierbij aan kleine hoortoestellen tot speciaal onderwijs. Alles om de ontwikkeling van je kindje zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Kraamzorg de Drie Provincien - De gehoortest bij je pasgeborene

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM