Wat is wiegendood

<< Terug naar overzicht

Wiegendood, ook bekend als Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), is het plotselinge en onverklaarbare overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby jonger dan 1 jaar, meestal tijdens de slaap. De precieze reden achter wiegendood is nog onbekend, maar er zijn enkele maatregelen die ouders kunnen nemen om het risico te verminderen.

Risico’s wiegendood verminderen

Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om het risico van wiegendood te verminderen.
* Rugligging: Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen, zowel overdag als ’s nachts. Dit vermindert het risico op wiegendood aanzienlijk. Slaapzakjes of goed passende lakens zijn veiliger dan losse dekens.

* Stevige en veilige slaapomgeving: Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby veilig is. Gebruik een stevig en goed passend matras in de wieg of het ledikant, zonder kussens, dekbedden, knuffels of andere zachte materialen. Houd de kamertemperatuur aangenaam en vermijd oververhitting van je baby.

* Rookvrije omgeving: Roken tijdens de zwangerschap en blootstelling van je baby aan sigarettenrook verhogen het risico op wiegendood. Het is belangrijk om een rookvrije omgeving te creëren, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte. Rook nooit binnenshuis en vermijd blootstelling van je baby aan rook van anderen.

* Nabijheid tijdens de slaap: Overweeg om je baby in je kamer te laten slapen, dicht bij jou, maar wel in een apart wiegje of ledikant. Het wordt aanbevolen om de baby in dezelfde kamer te laten slapen, maar niet op hetzelfde bed of slaapoppervlak.

* Borstvoeding: Het geven van borstvoeding wordt geassocieerd met een lager risico op wiegendood. Probeer indien mogelijk borstvoeding te geven en bespreek eventuele vragen of zorgen met een zorgverlener.

* Regelmatige controle en controle op temperatuur: Controleer regelmatig op je baby tijdens de slaap om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Zorg ervoor dat de kamer niet te warm is en dat je baby niet oververhit raakt.

Hoewel deze maatregelen het risico op wiegendood kunnen verminderen, is het belangrijk om te beseffen dat wiegendood helaas niet volledig te voorkomen is. Het is echter geruststellend om te weten dat de meeste baby’s gezond en veilig slapen.

Het naleven van deze preventieve maatregelen kan bijdragen aan een veilige slaapomgeving voor je baby. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor advies en meer informatie over het voorkomen van wiegendood.

Kraamzorg de Drie Provincien - Wat is wiegendood

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM