Hooikoorts en zwanger

<< Terug naar overzicht

Hooikoorts is een erg vervelende allergie. Sommigen hebben er maar een korte periode last van waar anderen er maanden in zitten. Hier zijn verschillende medicijnen voor die gebruikt kunnen worden alleen in combinatie met zwangerschap is dit niet altijd mogelijk.

Wat kun je nu wel gebruiken en/of doen om je allergie te verlichten tijdens je zwangerschap?

Wel of geen medicijnen

Zoals bekend mag je tijdens de zwangerschap veel medicijnen niet gebruiken. Hieronder vallen ook diverse hooikoortsmedicijnen.

Er zijn neussprays en tabletten die zeker wel veilig te gebruiken zijn maar raadpleeg hiervoor de apotheker of arts en gebruik niet klakkeloos degene die in je nachtkastje liggen.

Alternatieve behandelingen

Er zijn verschillende manieren om het hooikoortsleed iets te verzachten. Natuurlijk verschilt de werking voor iedereen en is het ook afhankelijk van hoeveel last je van de klachten hebt.

* Neusspoelen. Er zijn verschillende neusdouches te verkrijgen. Hiermee spoel je je neus door met water zodat de pollen uit je neus verdwijnen. Dit vermindert klachten zoals het niezen en de loopneus.

* Gebruik een anti-allergie neuszalf. Deze zalf smeer je aan de binnenkant van je neus. Stuifmeel blijft hieraan plakken zodat je slijmvliezen minder snel geïrriteerd raken.

* Er zijn neussprays die veilig gebruikt kunnen worden. Deze verminderen neusklachten. Ze verzorgen het geïrriteerde neusslijmvlies en helpen het slinken. Vraag advies bij de apotheker.

* Ga je naar buiten draag dan een zonnebril. Dit beschermt je ogen en zorgt ervoor dat je minder in je ogen gaat wrijven bij jeukklachten.

In en rondom je huis kun je er verder voor zorgen dat je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houdt. Zo komen er minder pollen in huis. Droog je was dan ook het liefste binnen zodat de pollen van buiten er niet aan kunnen kleven.

Hoe kan ik nu ineens hooikoorts krijgen

Hooikoorts kan op elke leeftijd ontstaan. Meestal op jongere leeftijd maar ook volwassenen kunnen er ineens last van krijgen.

Wanneer je zwanger bent verandert je immuunsysteem en hormoonhuishouding. Heb je aanleg voor het ontwikkelen van allergische reacties dan kan dat nu ineens naar buiten komen. Gelukkig is het niet altijd blijvend en kun je er overeen groeien.

Heeft hooikoorts invloed op mijn zwangerschap?

In principe zijn er geen bekende gevolgen van hooikoorts op je ongeboren baby. Wat het wel kan hebben is een negatieve invloed op je immuunsysteem. Dit is logisch want je kunt ontzettend moe worden van hooikoorts. Neem je rust, ook gedurende de dag, zodat je lichaam zich goed kan opladen.

Kraamzorg de Drie Provincien - Hooikoorts en zwanger

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM