Roken tijdens de zwangerschap

<< Terug naar overzicht

Iedereen weet dat roken slecht voor je is en al helemaal tijdens de zwangerschap. Maar wat doet het roken nu eigenlijk met jou en je ongeboren kindje?

Risico’s van roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor zowel de moeder als de ontwikkeling van de baby. Enkele van de belangrijkste risico’s zijn:
1. Miskraam: Roken verhoogt het risico op een miskraam, vooral tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
2. Vroeggeboorte: Roken verhoogt het risico op vroeggeboorte, wat kan leiden tot complicaties en gezondheidsproblemen voor de baby, waaronder ademhalingsproblemen, infecties en ontwikkelingsachterstanden.
3. Groeiachterstand: Baby’s van rokende moeders hebben vaak een lager geboortegewicht en kunnen een groeiachterstand hebben. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby op lange termijn.
4. Geboorteafwijkingen: Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op geboorteafwijkingen, zoals schisis (hazenlip) en hartafwijkingen.
5. Placenta-problemen: Roken kan leiden tot problemen met de placenta, zoals placenta previa (waarbij de placenta de opening van de baarmoeder geheel of gedeeltelijk bedekt), placenta abruptio (waarbij de placenta voortijdig loslaat van de baarmoederwand) en verminderde bloedtoevoer naar de baby.
6. Verhoogd risico op wiegendood: Baby’s van rokende moeders hebben een verhoogd risico op wiegendood (plotse kinderdood), waarbij een baby plotseling en onverwacht sterft zonder duidelijke oorzaak.

Daarnaast kan blootstelling aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap schadelijke effecten hebben op de longen, het immuunsysteem en de algemene gezondheid van de baby op lange termijn.

Stoppen is het advies

Natuurlijk is stoppen niet voor iedereen even gemakkelijk, maar de voordelen die het brengt zouden toch moeten helpen de stap te nemen. Het is nooit te laat om te stoppen, zelfs als je al zwanger bent.
Het stoppen kan de gezondheid van de baby verbeteren en de kans op complicaties verminderen. Denk hier ook al aan zodra je een kinderwens krijgt. Een langere voorbereiding kan het stoppen gemakkelijker maken dan wanneer je acuut moet stoppen.
Als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken, raadpleeg dan een zorgverlener voor advies en ondersteuning.

Kraamzorg de Drie Provincien - Roken tijdens de zwangerschap

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM