Giftige (kamer)planten voor baby’s en dieren

<< Terug naar overzicht

Kamerplanten. We hebben ze in alle soorten en maten. Je koopt ze bij de tuincentra maar ook zelfs gewoon bij de supermarkt. Ze fleuren je kamer op en zorgen voor een luchtzuiverende werking. Maar wist je dat veel planten erg giftig zijn voor baby’s , kleine kinderen en huisdieren? Planten die buiten groeien ken je vaak wel maar ook veel kamerplanten zijn niet tot minder geschikt om binnen handbereik van je kleintje en je huisdier te hebben staan In dit blog gaan we er dieper op in.

De meest voorkomende giftige kamerplanten

Deze onderstaande planten zijn helaas niet geschikt om in de buurt te hebben van kleine kinderen en dieren. Ze kunnen er namelijk delen van in hun mond stoppen en de huisdieren zijn gek op het knagen aan sommige planten.
Denk qua plantensoorten aan de:

– Alocasia Zebrina, bekend als Olifantsoor.

– Aloë Vera, vetplant

– Anthurium, bekend als Flamingoplant

– Cactus Euphorbia, bekend als Afrikaanse melkboom

– Dieffenbachia, bekend als Aronskelk

– Monstera Deliciosa, bekend als Gatenplant

– Zamioculcas, bekend als Emerald palm

Naast deze planten zijn ook de Narcis, Lelietje-van-Dalen, Hyacint, Amaryllis, Christusdoorn, Sansevieria, Ficus, Lepelplant, Kerstster en Begonia giftig.

Symptomen na het eten van een giftige kamerplanten

De symptomen kunnen verschillen bij mens/dier. Het verschil zit hem voornamelijk in de soort plant maar denk aan:

– Bleke tong en tandvlees

– Braken

– Buikpijn

– Diarree

– Gebrek aan eetlust

– Stuiptrekkingen

– Zwellingen in de mond en keel en huiduitslag

Er kan last gekregen worden van meerdere van deze symptomen maar ook van maar één dus houd vreemd gedrag van je kind of dier altijd in de gaten en leg dus ook de link naar je kamerplanten als die in bovenstaand rijtje voorkomen.

Wat te doen bij vergiftiging

Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een arts en probeer erachter te komen wat er ingenomen is en hoeveel. Aan de hand daarvan kan de arts medicijnen voorschrijven en de juiste behandelmethode bepalen.

Wanneer het zeer ernstig wordt, bijvoorbeeld wanneer benauwdheid door zwellingen in de mond optreedt, uitdroging door braken en diarree neem dan nooit een risico en bel 112. Sommige planten zijn namelijk niet alleen giftig maar kunnen ook dodelijk zijn.

Mocht je dus eens op zoek zijn naar nieuwe decoratie in huis en je hebt kleintjes rondlopen dan is het een tip om bovenstaand lijstje bij de hand te houden zodat je een veilige keuze kunt maken in het tuincentrum.

Zorg er daarnaast voor dat planten altijd op een plek staan waar je kleintje niet bij kan. Bij huisdieren zoals katten kan dit lastiger zijn maar wanneer het niet giftige planten betreffen heb je niks waar je je zorgen over hoeft te maken.

Kraamzorg de Drie Provincien - Giftige (kamer)planten voor baby’s en dieren

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM