De groei en ontwikkeling van je baby in de buik gaat best snel. Elke week is er weer veel vooruitgang. In een serie blogs leggen we je uit wat er allemaal voor moois gebeurt. We starten met week 1 tm 4, de embryo in de maak.
Jij bent net voor het laatst ongesteld geworden, niet wetende dat het voorlopig ook de laatste keer is. Vanaf deze week beginnen we met tellen en het is dus je eerste zwangerschapsweek. De exacte bevruchtingsdatum is moeilijk vast te stellen en daarom wordt dit moment hiervoor genomen om te starten met tellen. Meestal zit er zo’n 2 weken tussen de dag van de start van je menstruatie en de dag van je eisprong en dus de bevruchting.
De groei van de bevruchte eicel duurt 38 weken en daar tellen we dan de 2 weken van de periode tussen je menstruatie en de eisprong bij op. Samen komen we dan op 40 weken.
Je bent echter nog niet echt zwanger. Je eicel is zich nog aan het voorbereiden voor bevruchting en de zaadcellen zijn nog in afwachting van de bevruchting.
Je hormonen gaan druk aan de slag. Je FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) maakt één van je eierstokken klaar om je eicel in te rijpen. Aan het eind van de week is je eicel al zo groot als een kers en zal het uit zijn blaasje barsten. In je eileider zit een handig vangarmpje wat je eicel opvangt. Het duurt nu nog maar een paar uur nog tot de bevruchting plaatsvindt. De zaadcellen kunnen nog tot 48 uur in leven blijven en kunnen naar je eileiders zwemmen. Ze liggen klaar voor het vrijkomen van je eicel.
Zodra de eicel vrijkomt begint de race en zal een van de zaadjes de eicel bevruchten. De reis naar de baarmoeder begint. Onderweg start de vermenigvuldiging van de cellen al tot een kleine bal, de blastocyste. De blastocyste zal zich tussen de 6-12 dagen innestelen in de baarmoederwand.
Zelf merk je niet veel van dit proces.
Na 24 uur na de bevruchting gaat het eitje zich heel snel delen. Trilhaartjes duwen je cellen naar je baarmoeder en daar hecht het klompje zich aan de baarmoederwand. Deze celdeling gaat door totdat er uiteindelijk miljarden cellen zijn. Zodra de cellen zich aan het innestelen zijn noemen we het vruchtje een embryo.
Nu ben je echt zwanger en hoppa je hormonen laten van zich horen. Je progesteron maakt je baarmoederslijmvlies ondoordringbaar en zorgt voor een halve graad stijging van je lichaamstemperatuur. Deze lichaamstemperatuur blijft de gehele zwangerschap iets hoger dan normaal. Het is mogelijk dat je aan het eind van de week een klein beetje bloed verliest. Geen paniek, dit kan een innestelingsbloeding zijn. Hierbij kunnen soms kleine bloedvaatjes beschadigd raken.
De ontwikkeling van de embryo gaat verder. Er worden kiembladen ontwikkeld. Hieruit ontstaan de organen van de baby.
Zelf heb je waarschijnlijk nog niet door dat je zwanger bent. Misschien begin je symptomen te krijgen zoals misselijkheid, vermoeidheid, gespannen borsten, sneller geïrriteerd zijn.
Ben je deze weken door? Ga dan verder met ons blog: De ontwikkeling week 5-8