Luieruitslag

<< Terug naar overzicht

Luieruitslag, hier krijgen ontzettend veel baby’s mee te maken. Sommige hebben maar een paar plekjes zo nu en dan en anderen hebben de billetjes vuurrood en hebben er veel last van. Gelukkig is het (deels) te voorkomen en zeer goed te behandelen. In dit blog geven we je een aantal tips wat te doen wanneer er uitslag onder de luier vandaan komt.

Wat is luieruitslag

Het belangrijkste om te weten is dat het onschuldig is en over het algemeen vrij gemakkelijk te verhelpen. Daarnaast krijgt bijna elke baby hier wel mee te maken op enig moment.

De luier is de boosdoener van deze uitslag. Wanneer je je bedenkt dat het onder een luier warm en vochtig is kun je je wel voorstellen dat daar snel irritatie kan ontstaan.

Naast al deze warme en vochtige omgeving verergert de urine en ontlasting natuurlijk de gevoeligheid van de huid. Vocht maakt de huid zachter en nog teerder.

Wrijving, diarree, eczeem en een slechte weerstand kunnen de huid nog kwetsbaarder maken. Ook zien we wel eens een verergering van de uitslag wanneer er tandjes doorkomen.

Hoe ziet de luieruitslag eruit

De huid op en rondom de billetjes van je baby zijn bij luieruitslag rood, schraal en soms zijn er wat open plekjes. Ook kunnen er kleine blaasjes op te vinden zijn.

De uitslag beperkt zich vaak niet alleen tot de billetjes maar zul je ook kunnen vinden op de binnenkant van de bovenbeentjes.

Hoe kan ik de uitslag behandelen

Het is erg belangrijk om zeer regelmatig de luier te verschonen. Zo voorkom je dat urine en ontlasting de billen nog meer irriteert. Wees tussendoor voorzichtig met de huid dus ga niet hardhandig de billen wassen maar dep de billetjes schoon en droog. Vergeet niet goed de huidplooien te drogen want het achterblijvende vocht maakt de uitslag alleen maar erger.

Is het lekker warm? Laat dan je baby ook eens even zonder luier. Zo kunnen de billetjes even ademen en aan de lucht drogen zonder de warmte van de luier.

Je kunt de plekken ook insmeren met geschikte babyzalf om de huid een beschermend laagje te geven.

Hoe lang heeft mijn baby luieruitslag

Wanneer je bovenstaande tips gebruikt moet de uitslag na een week zeker sterk verminderd zijn. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat het geen uitslag is maar een schimmel. Wanneer je twijfelt kun je altijd even een tripje langs de huisarts maken.

De uitslag ziet er ook iets anders uit. Er zijn meer rode vlekken met schilferige randjes.

De schimmelinfectie heeft uiteraard iets anders nodig om bestreden te worden. De huisarts kan je hiervoor een antischimmelcrème geven. Deze crème werkt snel en doeltreffend.

Kraamzorg de Drie Provincien - Luieruitslag

Kraamzorg de Drie Provincien - HKZ ISO 9001
Kraamzorg de Drie Provincien - Erkend Leerbedrijf
Kraamzorg de Drie Provincien - Geboortezorg
© 2021-2024 Kraamzorg De Drie Provinciën
Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM